maanantai 13. heinäkuuta 2015

Whippetin mittaaminen: miksi ja miten

Jos mieli kisaamaan whippettinsä kanssa, kilpailukirjan saadakseen koiran tulee olla mitattu vähintään 12kk iässä. Mittauksen tulos ratkaisee, missä säkäluokassa koira juoksee. Rotumääritelmässä on määritelty whippetin ihannekoko, joten koirat, joiden mittaustulos jää alle maksimin, juoksevat omassa sarjassaan ja yli menevät omassaan. Eri säkäluokille on kotimaassa omat arvokilpailunsa, mutta kansainvälisiin FCIn arvokilpailuihin sekä kansainvälisiin kokeissa voivat osallistua vain rotumääritelmän mukaisiin mittoihin menevät koirat. Teknisesti siis mittauksen tuloksella ei niinkään ole väliä, koira saa joka tapauksessa kilpailla.


Mittauksen suorittaa kaksi koulutettua mittamiestä erikoisvalmisteisella, SVKL:n hyväksymällä mittalaitteella. Mittaustilaisuuteen koiran lisäksi tulee ottaa mukaan koiran rekisteritodistus sekä valmiiksi täytetty mittauslomake kolmena kappaleena. SVKL:n sivuilta löytyy kilpailukirja-anomus, johon mittaustulos kirjataan. Myös mittausohjeeseen kannattaa tutustua etukäteen.

Mittaus tulisi suorittaa rauhallisessa paikassa, mieluiten koiran kotona. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista, koska olisi kovin epäreilua ajeluttaa mittaajia ympäri kyliä. Usealla paikkakunnalla järjestetään tarvittaessa mittaustilaisuuksia, Whippet-Harrastajien sivuilta löytyy lisäksi lista mittamiehistä. Koiran kanssa olisi hyvä harjoitella etukäteen rauhassa seisomista, jotta itse mittaustilaisuus sujuisi mahdollisimman jouhevasti, ja ennen kaikkea, jotta koira olisi rento.


Mitattavan koiran tulee seisoa tasajaloin rentona, pää ei kuitenkaan saa laskea selkälinjan alapuolelle. Asento ei myöskään ole näyttelyasento, jossa koira seisoo turhan ryhdikkäänä - "varpaillaan" seisovan koiran mitta voi heittää todellisesta jopa useita senttejä!


Oikeaa asentoa voi ohjata ottamalla koiraa kevyesti kuonosta kiinni. Namien jatkuva syöttäminen ei ole kovin suotavaa, koska syödessään koira hiukan heiluu ja tarkan mittaustuloksen saaminen on hankalaa.


Kotona mittausta voi harjoitella seisottamalla koiraa seinän vieressä ja laskemalla kevyesti kirjan sen sä'än päälle. Mikäli koira on varautunut vieraita kohtaan, totuta sitä ennakkoon myös vieraiden ihmisten käsittelyyn.

Kun mittaus on suoritettu, maastokirja-anomuksen voi laittaa postiin saman tien, koska siihen ei vaadita koejuoksuja. Ratakirjaa anoessaan koiran tulee suorittaa yksi soolokoejuoksu ja kaksi ryhmäkoejuoksua, näistä löytyy seikkaperäisempi selostus yllämainituista linkeistä. Sitten voitkin alkaa perehtyä oikeanlaiseen kilpailuvarustukseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti